Valgote ne namuose? Maistas, kurį turėtumėte rinktis labai atsargiai

Valgote ne namuose? Maistas, kurį turėtumėte rinktis labai atsargiai

Turbūt nėra pasaulyje žmogaus, kuriam nepatiktų valgyti restorane ar kavinėje. O ypač dažnai tokiose vietose lankomės atostogų metu. Ir nors toks vizitas dažniausiai yra malonus, turėtumėme atkreipti dėmesį į keletą maisto produktų – ypač, kai lauke tvyro karštis. 

Tai, kad pupelių ar liucernos daigai yra sveikas maistas, žino kiekvienas vaikas. Tačiau kartais tai gali ir suklaidinti. Pasirodo, geriausia terpė vystytis šiems daigams – šilta ir drėgna aplinka, kitaip tariant – tokiomis pačiomis sąlygomis, kokiomis veisiasi salmonelės ar E.Coli bakterijos. Valgote mėsainį iš greito maisto užkandinės? Įsitikinkite, ar jame esantys daigai yra švieži ir ar ant jų nėra smulkaus pelėsio.

Turėtumėte saugotis austrių. Sūriose jūros gerybėse gali būti žmogaus organizmui žalingų bakterijų Vibrio parahaemolyticus ir Vibrio vulnificu. Ypač į tai turėtų atkreipti dėmesį alergiški žmonės – nes jūros gėrybės yra vienas iš stipriausių alergenų. Taigi jei juos ragaujate pirmą kartą gyvenime, pradėkite nuo mažos porcijos ir stebėkite savo organizmo reakciją.

Salotos – kas gali būti sveikiau? Taip, bet tik tada, kai jos yra tinkamai paruoštos. Visų pirma – į salotas dažnai pridedami žalumynai iš celofaninių pakuočių. O, pasak specialistų, į vandenį, kuriuo yra plaunami šie žalumynai, pridedamos įvairios rūgštys bei chloras, kurie turi mažinti bakterijų plitimą. Tačiau, deja, tai ne vienintelė jų funkcija – toks mišinys gerokai sumažina maistinių elementų kiekį produktuose.

Arbuzai yra sultingi ir aromatingi vaisiai, idealiai tinkantys karštą dieną. Tik reikėtų visuomet įsitikinti, ar jie švieži. Čia turima omenyje listeriozę, kurią sukelia Listeria monocytogenes bakterijos – jos labiausiai mėgsta kauptis arbūzuose ir melionuose.

Ypatingai reikėtų saugotis vištienos. Todėl, kad ją labai mėgsta pulti salmonelės. Jei vištiena yra gerai iškepta, neturėtumėte nieko bijoti. Tačiau kur kas labiau reikėtų sunerimti, jei šis maistas yra nepakankamai termiškai apdorotas.

Ant grotelių kepta mėsa taip pat gali tapti pavojinga. Ant pridegusios, suanglėjusios mėsos gali atsirasti pavojingos substancijos, pažeidžiančios ląsteles, kurios yra atsakingos už žmogaus organizmo senėjimą.