Mėsos marinavimo gidas

Mėsos marinavimo gidas

Tas pats mėsos kepsnys kasdien? Net ir didžiausiam monotonijos gerbėjui to būtų per daug! Vienas iš būdų patiekti mėsą naujai – vis kitoks jos marinavimo būdas. Marinatas minkština, švelnina mėsą, suteikia jai savito skonio. Beje, sėkmingai užmarinuotą mėsą galima su visu marinatu užšaldyti, tad prireikus greitai apsisukti virtuvėje gardus patiekalas bus jau pusiau paruoštas. Patys populiariausi marinatai susideda iš 3 pagrindinių dalių: riebalų (paprastai aliejaus), rūgšties (actas, vynas ar citrusiniai vaisiai) bei prieskonių (žolelės, prieskoniniai augalai, sėklos). Esama ir kitų mėsos marinavimo būdų, pavyzdžiui, su pieno produktais, imbieru, kiviais, papaja ar ananasais. Ir kiekvienas marinavimo būdas turi savų pliusų ir minusų.

Propaguojantys marinavimą rūgštimi teigia, kad rūgštis suardo baltymų junginius. Tai suminkština mėsą, joje susilaiko daugiau vandens, tad kepsnys bus sultingesnis. Tačiau pernelyg daug rūgšties duoda priešingą efektą. Daugiau nei 2 valandas aštrioje rūgštyje palaikius mėsą baltymų jungtys sutvirtėja, mėsa netenka skysčių, iškepta ji bus kietesnė ir sausesnė. Kad to išvengtumėte, nepadauginkite savo marinate laimo, citrinos sučlių ar acto.

Enzymų marinatas (kiviai, ananasai) taip pat skirtas tik trumpam laikui. Mėsa jame laikoma ne ilgiau kaip 2 valandas, priešingu atveju ji taps pernelyg trapi, virs koše.

Pieno produktų pagrindu pagamintas marinatas švelniausias. Tačiau jame mėsa laikoma ilgiau. Tokiam marinatui pasigaminti geriausiai tinka natūralus jogurtas ar kefyras.

Gaminant marinatus galima gana drąsiai eksperimentuoti. Svarbiausia sąlyga nepatyrusiam virėjui – marinatas turėtų būti skanus pats savaime. Tad nebijokite prieš jį pilant ant mėsos paragauti. Pavyzdžiui, aliejus, citrinų sultys, druska, pipirai, prieskoninės žolelės ir šaukštelis medaus turėtų suteikti nuostabų skonį. O jei dar įtarkuosite šiek tiek imbiero ar pabalinsite šaukšteliu jogurto? Bandykite ir ragaukite!