Karšti sumuštiniai skaniausi lauke

Karšti sumuštiniai skaniausi lauke

Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore, todėl plušti virtuvėje prie įkaitusios keptuvės ar orkaitės nesinori. Naudodamiesi kepsnine su grotelėmis ir pasitelkdami fantaziją, greitai ir nesunkiai visai šeimai galite paruošti maisto – šašlykų, dešrelių ar kepsnių, dvisluoksnių sumuštinių.

Tokie sumuštiniai ir sotūs, ir skanūs, ir greitai paruošiami. Be to, juos galima kurti iš pačių įvairiausių produktų, panaudojant maisto likučius iš šaldytuvo. Karštiems sumuštiniams neabejingi nei vaikai, nei suaugusieji.

Žinoma, tokius sumuštinius kepti galima ne tik kepsninėje, bet ir orkaitėje, specialioje sumuštinių keptuvėje ar paprastoje keptuvėje. Tačiau tik ant grotelių kepti sumuštiniai turi dūmo aromatą ir prieskonį. Todėl šiltuoju metų laiku patariame lauko kepsninėje pasigaminti visiems įprastų patiekalų ir nebijoti eksperimentuoti.

Žaliasis sumuštinis 

4 riekelės baltos arba su grūdais duonos, 4 plonai pjaustyto mocarelos sūrio riekelės, smulkūs špinatų lapai, 0,5 avokado, 4 šaukštai trapaus ožkos sūrio, alyvuogių aliejus, 8 šaukštai specialaus žolelių padažo.

Padažui reikės: 1 smulkintos česnako skiltelės, 2 ančiuvių filė, 1 šaukšto smulkiai supjaustyto svogūno, 1 šaukšto citrinų sulčių, kelių saujų pjaustytų šviežių petražolių, 2 šaukštų smulkinto peletrūno, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Pirmiausia paruoškite specialų žolelių padažą. Į vieną indą suberkite smulkintą česnaką, ančiuvius, peletrūną, petražoles, supilkite citrinų sultis. Tada supilkite alyvuogių aliejų ir gerai viską išmaišykite. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Ant kiekvienos duonos riekės uždėkite po šaukštelį šio padažo. Tada ant vienos iš dviejų sumuštiniui naudojamų duonos riekių dėkite sūrį, avokado skilteles, ožkos sūrį, špinatų lapelius, vėl mocarelos sūrį, o ant viršaus – antrą duonos riekę. Sumuštinį lengvai paspauskite ir dėkite ant grotelių. Kiekvieną jo pusę kepkite, kol duona apskrus ir paruduos.

Sūrio ir marinuotų agurkų sumuštinis

4 riekelės duonos, 4 riekelės čederio sūrio, 2 išilgai supjaustyti marinuoti agurkai.

Ant duonos riekės dėkite sūrio gabaliuką, o ant jo – marinuotus supjaustytus agurkus. Tada dėkite dar vieną sūrio gabaliuką ir duonos riekę. Kepkite ant grotelių apie 4 min. (po 2 min. kiekvienai pusei). Iškepusį sumuštinį perpjaukite perpus.

Vištienos sumuštinis

4 riekės prancūziško batono, sviestas, 1 šaukštas mėlynojo sūrio padažas, 3 šaukštai lydyto sūrio, 2 šaukštai trapaus mėlynojo sūrio, 1 šaukštas tarkuoto čederio sūrio, 200 g virtos vištienos krūtinėlės, 1,5 šaukšto aštraus mėgstamo padažo.

Visų rūšių sūrį maišykite dubenėlyje, kol gausis vientisa masė. Gabaliukais supjaustytą vištieną sumaišykite su aštriu padažu. Ant duonos riekės pirmiausia tepkite sūrių mišinio masę, o ant viršaus dėkite vištieną. Ant jos uždėkite kitą duonos riekę, prieš tai ją patepę sūrių mišinio mase. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol duona apskrus.

Šoninės sumuštinis

8 juostelės šoninės, 1 pjaustytas raudonasis svogūnas, 4 gabaliukai plonai pjaustyto čederio sūrio, 4 gabaliukai plonai pjaustyto mocarelos sūrio, 8 duonos riekelės.

Įkaitinkite kepsninę. Ant apatinių grotelių pakepinkite šoninės juosteles. Jas kepkite 3–4 min., o nuėmę nuo kepsninės padėkite ant popieriaus, kad nuvarvėtų riebalai. Tada kepsninėje apkepkite pjaustytus svogūnus, kol šie suminkštės. Ant duonos riekės pirmiausia dėkite gabalėlį čederio sūrio, po to – keptą šoninę, svogūnus, mocarelos sūrį ir antrą riekę duonos. Kepkite, kol apskrus ir išsilydys sūris.