Ne paslaptis, kad vaikai (o ir daugelis suaugusiųjų) dievina mėsainius. Bėda ta, jog pirktiniuose be „sufabrikuoto“ pakenčiamo skonio paprastai nieko gero nėra.

O prie sveikesnio maisto pratusiems skrandžiams, jie paprastai įstringa ir stovi ilgai ilgai, lyg akmenį būtum suvalgęs. Ne bet teisus buvo tas, kas pasakė, kad nėra nesveikų patiekalų, yra tik netikusiai pagaminti. Taigi, bandome reabilituoti mėsainius. Visų pirma neriame į internetą receptų. Jie įvairuoja nuo daktariškos dešros ir fermentinio sūrio iki išties gurmaniškų patiekalų. Pastebėjau, kad mėsainiais garsėjantys amerikiečiai paprastai į maltą mėsą deda sojos arba Vorčesterio padažo, taip pat gardina malta paprika ir kuminu. Šiuos patarimus pritaikėm, kaip ir keletą minčių, rastų lietuviškoje interneto receptynėje.
6 mėsainiams reikės:

  • 6 duonelių. Geriausiai tinka įvairios ruginės rupaus malimo sumuštinių duonelės, pavyzdžiui šios. Tik nesusigundykite specialiomis bandelėmis mėsainiams – pavyzdžiui tokiomis – jose daugybė maisto priedų, o galiojimo laikas siekia pusmetį…
  • 400 g faršo. Aš dariau su kalakutienos faršu, tačiau tinka ir jautienos. O jei rinksitės kiaulienos, rekomenduočiau rinktis kuo liesesnį arba tiesiog paprašyti sumalti patikusį mėsos gabaliuką. – poros skiltelių išpausto česnako
  • 1 šaukštelio išspausto imbiero
  • sukapoto čili pipiro (jei mėgstate aštriai) – keli šaukštai sukapotų kalendrų arba petražolių
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2 šaukštų nekoncentruoto sojų padažo
  • 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1 šaukšto paprikos miltelių
  • 1 šaukštelio garstyčių miltelių (galima dėti ir šviežias garstyčias)
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • lašelio Vorčesterio padažo
  • 2 svogūnų (geriausiai tinka raudonieji)
  • 1 didelio mėsingo pomidoro
  • poros agurkų
  • keleto šaukštų natūralaus pomidorų padažo
  • salotų lapų

Dubenyje sumaišykite maltą kalakutieną, česnaką, imbierą, čili pipirą, 1 sukapotą svogūną, kalendras, druską, sojos padažą, pipirus, paprikų miltelius, garstyčias, kuminą, Vorčesterio padažą. Jei kurio nors ingridiento neturite – nenusiminkite, pagrindą sudaro sojos arba vorčesterio padažas, garstyčios, kuminai (arba malti kmynai), paprikų milteliai, druska ir pipirai. Suformuokite 6 „kotletukus“, juos galima apvolioti džiūvėsėliuose. Juos iškepkite ant grotelių, po 3-4 minutes kievieną pusę.

Bandeles taip pat pašildykite ant grotelių. Jų vieną pusę aptepkite pomidorų padažu, dėkite salotos lapą, mėsos paplotėlį, pomidoro griežinėlį, porą juostelių agurko, keletą svogūno žiedų. Uždenkite kitu paplotėliu.

Skanaus!